Rusken på nett går fra årlig aksjon til varig allianse

Erna Solberg5 2

12.08.2019

- Samfunnsdebatten har blitt litt råtten, sa statsminister Erna Solberg da hun åpnet tidenes første Rusken på nett-aksjon 28. mai.

36 organisasjoner deltok i mobiliseringen og 300 stilte opp som publikum under åpningsmarkeringen på Youngstorget da No hate hadde tatt initiativ til å rydde opp i søpla i kommentarfeltene. Målet med aksjonen var å øke kunnskap, bygge holdninger og mobilisere flest mulig i kampen mot netthat.

Nasjonal oppslutning

Det var et stort medieoppbud i Oslo sentrum og aksjonen ble streamet i flere nettaviser. I tillegg var det et stort engasjement med delinger og likes i sosiale medier.

- Sjikane og mobbing er uakseptabelt uansett hvor det skjer. Det bidrar til å begrense vårt demokrati. Det gjør Norge til et dårligere sted å vokse opp i hvis vi ikke klarer å ta fatt i det, sa statsministeren under sin åpningstale.

I tillegg til statsminister Erna Solberg, holdt Abraham Foss, adm.dir i Telia Norge, Dennis Vareide, kjent youtuber, Anine Kierulf, fagdirektør i Norges institusjon for menneskerettigheter, Trine Eilertsen, politisk redaktør i Aftenposten, Benedicte Bjørnland, politidirektør, Kaja Hilleren, Ungdomsambassadør for Stopp Hatprat, Bård Vegard Solhjell, generalsekretær i WWF, John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, Majja Jansson, elev på Elvebakken videregående skole og Preben Carlsen, styreleder i No hate appeller fra scenen.

På Youngstorget var det rullet ut en 30 meter lang fysisk Facebook-feed der alle fremmøtte svarte på spørsmålet: Hvordan vil du at feeden din skal se ut i dag?Fakta om Rusken på nett 2019

Rusken på nett-aksjonen skapte stort engasjement, oppmerksomhet og politisk oppslutning. Flere politikere var tilstede under markeringen og det var dekning i alle landets aviser og stort engasjement i sosiale medier.

Fra årlig aksjon til varig allianse

- Rusken på nett er et fundament det er verdt å bygge videre på. Vi opplevde stort engasjement blant deltakerorganisasjonene og flere har meldt sin interesse i ettertid. Netthat er et komplekst problem som rammer bredt. Det finnes ingen enkle løsninger, vi trenger derfor sammensatt kompetanse for å utvikle nye svar og løsninger, sier Anne Authen daglig leder i No hate.

No hate ønsker nå å etablere en Rusken på nett-allianse som skal jobbe med tverrfaglig utvikling sammen med innovasjonspartnere og bidragsytere på kryss og tvers av bransjer, sektorer, forskning og teknologi. Hvert år velges en problemstilling som alliansen tar for seg gjennom ny forskning, utvikling av løsninger og politikk som blir presentert som en del av den årlige Rusken på nett-aksjonen.

Å være en del av denne alliansen vil gi mulighet til å adressere egne utfordringer, kunnskap, nettverk, møteplasser, problemløsningsevne, bistand i å håndtere konkrete situasjoner, tilgang til løsninger og posisjoneringsverdi.

Informasjonsmøte om Rusken på nett-alliansen

No hate inviterer til informasjonsmøte om Rusken på nett-alliansen onsdag 21. august 2019, kl 09.00 – 10.30.

For påmelding og mer informasjon kontakt daglig leder i No hate, Anne Authen, tlf: (+47) 951 08 382 eller e-post: anne@nohate.no.


(Foto: André Kjernsli / instagram @2112photo)

    Mockup

    Lanserer tre nye løsninger mot netthat

    De mobber, hater, truer og trakasserer på nettet. Nå skal netthatet nedkjempes gjennom en landsomfattende og varig mobilisering i det norske samfunnet. Vi har utviklet tiltakene som skal gi både hjelp og motstand.