En folkebevegelse mot netthat

Oppstartsgjengen dugnad1

No hate startet med en Facebook-post sommeren 2018. Den engasjerte en stor gruppe på sosiale medier til å delta i en felles dugnad mot netthat.

I løpet av høsten samarbeidet dugnadsdeltakerne for å utvikle ideer som kan bidra til å bekjempe netthat på nye måter. Etter hvert som vi jobbet ble det stadig mer åpenbart at det var et stort behov for en organisasjon som jobber dedikert og langsiktig med å bekjempe netthat i Norge.

I februar 2019 tok ildsjelene skrittet fra å være en folkebevegelse til å stifte No hate, som Norges første organisasjon som jobber for å bekjempe netthat på fulltid. Organisasjonen er uavhengig og åpen for alle som vil bekjempe netthat.

Med lanseringen av netthatfilteret og nettløsningen som skal hjelpe dem som utsettes for netthat, starter det virkelige arbeidet. Med på laget er blant andre PR-profilen og gründeren Preben Carlsen og daglig leder Anne Authen. Organisasjonen støttes blant annet av Kavlifondet og partnerskap med flere bedrifter. Telia, Elkjøp og Schibsted er organisasjonens første sponsorer.

Flere medlemmer skal også gi fremtidige inntekter. Pengene skal gå til drift og utvikling av nye løsninger.

Netthat er et stort og sammensatt problem som involverer svært ulike grupper mennesker. Derfor finnes det ingen enkel løsning på å bekjempe problemet. No hate har derfor valgt å bidra på flere fronter og har definert fem fokusområder for sitt arbeid:

  1. Bygge holdninger: Øke kunnskap, forståelse og bygge holdninger mot netthat.
  2. Mobilisere motstand: Mobilisere flest mulig mulig i kampen mot netthat ved å fremme et godt samtaleklima og en trygg samfunnsdebatt.
  3. Utvikle verktøy: Utvikle nye verktøy og teknologi som bekjemper netthat og gjør det enklere å beskytte seg mot det.
  4. Påvirke politikk: Engasjere flere politikere i arbeidet med å bekjempe netthat.
  5. Initiere ny forskning: Initiere og finansiere ny forskning og innsiktsarbeid for å øke kunnskapen om hvorfor netthat oppstår, hvem som utøver det, hvordan det sprer seg og hvilke konsekvenser det har for enkeltmennesker og samfunnet vårt.

I 2019 har No hate jobbet med å utvikle tre nye verktøy i kampen mot netthat:

1. Et digitalt netthatfilter​ ​som gir de som uttrykker seg hatefullt en påminnelse om konsekvensene av deres handlinger før de publiserer meldingene, slik at de får muligheten til å tenke seg om en ekstra gang før de deler meldingen.

2. En ressursside på nett​ ​som hjelper de som har blitt utsatt for netthat med å håndtere situasjonen.

3. En Nettravn-ordning​ som skal trygge barn og unges digitale nærmiljø i samarbeid med skoler og foreldregrupper.

Vil du vite mer om No hate?

Send oss en e-post på: anne@nohate.no så kommer vi tilbake til deg i løpet av kort tid.

Støtt oss

Vil du støtte oss i vårt arbeid for en åpen samfunnsdebatt som er trygg for alle? Vil du bidra i kampen mot hatefulle meldinger, trakassering og trusler på nett?

Arrow
Zhang kaiyv 706859 unsplash

1 av 3

sier netthets gjør at de ikke vil dele meningene sine på nett