Tenk deg om før du skriver!

Mockup

Det nye netthatfilteret skal få flere til å tenke seg grundig om før de publiserer og deler hatefulle meldinger på nettet. No hate har i samarbeid med Telia utviklet et filter som kan brukes av bloggere, mediehus og andre som publiserer på nettet. Målet er færre lovbrudd og mindre netthat.


Netthat, mobbing og trakassering. Mange forstår ikke at de begår lovbrudd og at de risikerer bøter og fengselsstraff ved å dele hatefulle ytringer på nettet. Det nye netthatfilteret skal gi folk mer kunnskap og muligheten til å stoppe selv.

- Det er mange meninger om netthat og om hva man kan tillate seg å si eller mene i kommentarfelt på nettet og sosiale medier. Mange forstår ikke at meldingene de sender kan være brudd på norsk lov, eller at de kan oppleves som støtende og krenkende, sier daglig leder i No hate, Anne Authen.

Målet med netthatfilteret er å få flere til å tenke seg godt om før de skriver hatefulle kommentarer på nettet. Forskning viser at respekten vi mennesker normalt har for hverandre, hviskes ut når kommunikasjonen skjer på nettet. Mange tillater seg helt andre uttrykk på nettet enn ellers i møte med andre mennesker.

- Vi vet at mange deler hatefulle meldinger for å motvirke egen kjedsomhet og få spenning i hverdagen. Ved å utvikle et netthatfilter som minner folk på konsekvensene av å dele hatefulle meldinger, håper vi å bidra til at flere oppfører seg bedre i kommentarfeltene, sier Anne Authen, daglig leder i No hate.

Slik fungerer netthatfilteret i praksis

Netthatfilteret fungerer som et pop-up-filter som reagerer på visse triggerord når de blir skrevet i kommentarfeltet. Pop-up-en gir avsenderen beskjed om at meldingen inneholder ord og uttrykk som kan oppleves som støtende eller være brudd på norsk lov. Avsenderen oppfordres til å tenke seg godt om før han eller hun poster meldingen. Dersom avsenderen likevel ønsker å poste kommentaren, kan vedkommende fritt gjøre det. Men ikke uten å være kjent med konsekvensene av sine handlinger.

- Vi tror ikke sensur og utestengelse er veien å gå. De som trakasserer og sjikanerer på nettet må selv ta et valg om å stoppe. Det valget får de automatisk når netthatfilteret er installert, sier Anne Authen.

Skal ikke sensurere meldinger

Netthatfilteret kan enkelt installeres av bloggere, mediehus og andre publisister. Det skal ikke sensurere meldinger ved å slette dem eller hindre publisering, men gi folk en påminnelse om at de bør tenke seg om en gang til før de publiserer meldinger som inneholder sterkt ladede triggerord. Filteret leder videre til en nettside hvor man kan få mer informasjon om netthat, lover, regler, skikk og bruk på nett.

Her har vi laget en beskrivelse av hvordan du kan ta i bruk netthatfilteret.

Vil du vite mer om netthatfilteret?

Ta kontakt med Anne Authen, daglig leder i No hate på e-post: anne@nohate.no

Har du blitt utsatt for netthat?

Her finner du hjelp til å håndtere vanlige utfordringer hvis du har blitt utsatt for netthat.

Arrow
I Stock

4 av 10

lokalpolitikere har opplevd hat og trusler