En nasjonal mobilisering mot netthat

Rusken på nett

Hvert år skal den nasjonale nettaksjonen Rusken på Nett mobilisere hele landet til en felles storrengjøring av søpla som fyller kommentarfeltene på nettet. Organisasjonen No hate går helt nye veier for å nedkjempe netthat og mobbing i nettmediene.

Static1 squarespace

4 av 10

lokalpolitikere har opplevd hat og trusler

Rusken på nett er internetts svar på TV-aksjonen. Det er et av flere tiltak organisasjonen No hate har utviklet for å knekke det økende netthatet i samfunnet. Nettaksjonen skal ikke samle inn penger, men skape gode holdninger og kunnskap om hvordan vi kommuniserer i kommentarfelt og på sosiale medier.

– Netthat er i ferd med å true selve kjernen i demokratiet vårt, nemlig at vanlige mennesker kan føle seg trygge når de stiller til valg for å slåss for det de tror på. Derfor er det på tide å mobilisere alle som bryr seg om en åpen og trygg samfunnsdebatt til å rydde opp i søpla i kommentarfeltene og ta tilbake det gode diskusjonsklimaet før valgkampen begynner, sier Preben Carlsen, styreleder og grunnlegger av No hate, som er Norges første organisasjon som skal bekjempe netthat på fulltid.

En undersøkelse fra Amnesty International viser at 1 av 10 nordmenn har blitt utsatt for trakassering på nett. Hele 2 av 3 kvinnelige politikere har blitt utsatt for det samme, mens 1 av 3 gir uttrykk for at de har sluttet å dele meninger om enkeltsaker av frykt for netthets. Samtidig forteller flere av partiene på Stortinget om kandidater som har takket nei til gjenvalg i høstens kommunevalg fordi de ikke orker mer netthat og trusler i hverdagen.

Massemobilisering mot netthat

Målet med Rusken på nett-aksjonen er å øke kunnskap, bygge holdninger og mobilisere flest mulig i kampen mot netthat.

- Netthat er et stort og voksende fenomen. Vi tror sterkt på å jobbe sammen med andre organisasjoner, myndigheter, selskaper og enkeltpersoner for å bekjempe problemet. Det er mange dyktige aktører som jobber mot hatefulle ytringer innen ulike felt. Vi håper å samle flest mulig i en felles front mot netthat, så vi kan skape en nasjonal massemønstring og en merkedag som virkelig utgjør en forskjell. Sist men ikke minst har vi ambisjoner om å jobbe videre med partnerne våre i Rusken på nett når vi skal utvikle enda flere løsninger for å bekjempe netthat i tiden som kommer, sier Carlsen.

Om Rusken på nett-aksjonen

Rusken på nett skal gjennomføres hvert år, og blir en fast anledning til å rydde opp i søpla i kommentarfeltene. Ved å mobilisere flest mulig til å delta i Rusken på nett skal det være trygt å si tydelig i fra til de som utøver netthat. Alle skal være trygge på at de alltid har noen andre i ryggen i Rusken på nett-aksjonen.

Rusken på nett er en av løsningene som er utviklet av No hate i samarbeid med flere tunge aktører i det norske samfunnet. Netthatfilteret som er utviklet i samarbeid med Telia er en direkte kontakt med dem som skriver hatefulle ytringer i kommentarfeltene. Filteret er det første som er utviklet i Norge og gir en unik mulighet til å snakke direkte til dem som står bak netthatet. No hate har også utviklet en ressursside på nettet som gir råd og veiledning til alle som er utsatt for netthat, og som vil hjelpe andre som hetses og trakasseres på nettet. Nettravene er nettets svar på Natteravnene. Natteravnene skaper trygghet ved å være fysisk til stede der ungdom møtes, mens Nettravnene mobiliserer den samme tryggheten i den digitale verden. Nettravn-ordningen skal bidra til å trygge ditt digitale nærmiljø i samarbeid med skoler og foreldregrupper. I tillegg kommer No hate til å gjennomføre en rekke synlige aktiviteter.

Jobber du i en organisasjon som vil delta på Rusken på nett?

Send en e-post til preben@nohate.no og vi tar kontakt med deg med mer informasjon i løpet av kort tid.

Netthatfilteret

Det nye netthatfilteret skal få flere til å tenke seg grundig om før de publiserer og deler hatefulle meldinger på nettet. No hate har utviklet et filter som kan brukes av bloggere, mediehus og andre som publiserer på nettet. Målet er færre lovbrudd og mindre netthat.

Arrow
Netthatfilter

4 av 10

lokalpolitikere har opplevd hat og trusler